Mors dag

Husk Mors dag

Tanker om Mors dag

Hvad betyder Mors dag egentlig? Jeg googlede det og fandt, ikke overraskende, at de fleste indlæg var fra detailhandlen om alt det vi kan købe til denne dag. Nuvel… der var også lidt mere interessante faktuelle skriv om historien bag denne dag.

Mors dag fejres i mange lande over hele verden, men fejres på forskellige dage.

Som udgangspunkt var Mors dag en helt ukommerciel mærkedag for at fejre mødres arbejde og indsats – samt en dag hvor ønsket om fred blev markeret. Mors dag startede oprindeligt i USA i 1872, og traditionen kom til Danmark i starten af 1900-tallet.

Efterhånden er mors dag blevet mere og mere kommercielt og detailhandlen bugner nu med gaveidéer til mor.

 

Jeg sidder og reflekterer over hvad mors dag betyder for mig. Hvad med dig – hvad betyder dagen for dig?

Som udgangspunkt har jeg det helt fint med en mors dags tradition. Men det er dog vigtigt at det ikke blot handler om at følge detailhandlens reklamer. For mig at se kan traditionen bruges til at sætte fokus på mødre – hele vejen rundt. Med det mener jeg at anerkende mødre i nutidens Danmark, på hvilke der kan ligge et stort pres. Både fra dem selv, fra deres netværk og det omgivende samfund.

Og jeg har også lyst til at sætte fokus på fred, som dagen oprindeligt også var tiltænkt. Indre fred, ydre fred og fred i verden.

Det er min oplevelse at mange mødre i nutidens Danmark føler sig pressede. Der et stort fokus på at skabe balance mellem arbejde – fritid – familie. Det kan virkelig være svært at få det hele til at hænge sammen. Yderligere har vi skabt en kultur hvor vi oftest viser vores pæne side frem. Både online på de sociale medier og offline i egen person. Vi vil helst vise at vi har overskud, er i balance, få konflikter i familien, at børnene klarer sig godt i institution og skole… og meget mere!

Jeg bliver helt forpustet bare af at skrive det. Måske fordi jeg selv er mor til nu voksne børn. Men jeg har selv været der!

For alle mennesker, mødre eller ej, er livet dualistisk. Med det mener jeg at er der lys er der også mørke, findes der glæde findes der også sorg, ro og uro m.m. Det hele er der, og er en del af livet.

Jeg har lyst til at bruge Mors dag til at hylde alle mødre – all inclusive. Med alt hvad der er. For alle gør det bedste de kan i dette øjeblik. Det bedste vi kan gøre for hinanden som mødre er at støtte hinanden, hjælpe hinanden, acceptere hinanden og være fordomsfri.

Vi vokser som mennesker af at blive opmærksom på alt det vi gør godt. Både en opmærksomhed fra os selv og en opmærksomhed fra dem omkring os. Smil, hjælp, forstå, husk på du selv har været der, sæt spot på det der fungerer.

 

Jeg har skrevet et lille digt som er afslutningen på dette indlæg:

 

Kæreste mødre

Vær mild og tilladende overfor dine med-mødre.

Når du oplever at andre mødre prioriterer anderledes end dig.

Så vær nysgerrig i stedet for fordømmende.

Ingen familier er ens heldigvis.

Vi er alle forskellige.

 

Når du oplever en konfliktsituation mellem mor og barn i det offentlige rum.

Så tilbyd din hjælp i stedet for at fordømme.

 

Vi gør alle det bedste vi kan – i øjeblikket.

Og når vi møder venlighed og forståelse,

er det nemmere at få adgang til vores styrke og overskud.

Og troen på at være en god nok mor.

 

At turde tro på at være en god nok mor kræver mod.

Mod til at være perfekt uperfekt.

For sådan er det at være menneske.

 

Og vores børn har brug for menneskelige mødre.

Ikke perfekte mødre.

 

 

 

hamsterhjul